Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat planul actualului guvern privind înfiinţarea celor două companii naţionale de energie, Electra şi Hidroenergetica, spunând că ar trebui puse laolaltă doar activele valoroase, fără a le integra şi pe cele cu pierderi, pe care le-a numit “toate jafurile şi ciurucurile". Sursa: Vlad Stanescu
“În loc să pui laolaltă activele valoroase, ca să atragă investiţii, pui cu toate jafurile şi ciurucurile, care trag în jos companiile şi le fac nefinanţabile. Este o concepţie socialistă", a afirmat Tăriceanu.
El a explicat că o companie este o structură care prin definiţie trebuie să facă profit şi nu protecţie socială. “Proiectul este greşit din start", a punctat fostul premier. Tăriceanu a mai spus că, din cauză că cele două companii vor integra aproape 90% din capacităţile locale de producţie, acestea vor avea probleme de competiţie.
“Gigantul" lui Tăriceanu, conceput “din invidie"
Proiectul înfiinţării unei companii integrate de energie a fost lansată în mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu. De unde i-a venit ideea? “A fost generată dintr-un sentiment foarte omenesc, de invidie, invidie că cehii au companii de valoare", a afirmat Tăriceanu.
Planul girat de el era înfiinţarea unei singure companii, care să înglobeze o parte din capacităţile de producţie, inclusiv Termoelectrica, dar şi filialele neprivatizate ale Electrica, cu activităţi de furnizare şi distribuţie a electricităţii. Despre acest “campion naţional", fostul comisar European pentru energie, Andris Piebalgs, afirmase în 2007 că ar fi “un monstru".
Varianta guvernului actual este de comasare a minelor de cărbuni şi a centralelor termoelectrice, hidroelectrice şi nucleare şi crearea a două companii naţionale de energie, Electra şi Hidroenergetica.
Prima dintre cele două noi companii energe