Scriitorii germani din Banat, printre care şi Herta Müller, laureata Premiului Nobel, au fost chiar ameninţaţi cu moartea de către Securitate. În urma presiunilor, unul dintre ei s-a sinucis.
1 /.
Vreme de douăzeci de ani, Securitatea a ştiut clipă de clipă pe cine iubesc, pe cine urăsc, cu cine şi unde se întâlnesc, dar mai ales ce scriu scriitorii germani din Banat, reuniţi iniţial sub denumirea de Aktionsgruppe Banat.
Urmărirea lor a continuat şi după ce Securitatea le-a dat voie să plece din ţară, începând cu 1985. Ba a devenit chiar mai agresivă, pe măsura virulenţei cu care aceştia devoalau în presa occidentală atmosfera de teroare instaurată în România.
În planurile de măsuri ale Securităţii atenţia cea mai mare era îndreptată asupra Hertei Müller, o scriitoare care câştigase, chiar înainte de plecarea din România, câteva premii literare în străinătate pentru cartea sa "Depresiuni", ce a stat patru ani în sertarele cenzurii şi a fost apoi publicată integral în Germania.
Într-un film documentar, recent lansat la Berlin şi la Bucureşti, finanţat de guvernul german şi intitulat "An den Rand geschrieben" ("Scriitori germani, originari din România, în vizorul Securităţii"), laureata Nobel arată că una dintre măsurile Securităţii împotriva sa a fost aceea de a lansa zvonul că s-a prostituat cu studenţi arabi.
"Prostituţie pentru ciorapi şi cosmetice"
Herta Müller cunoştea direct de la sursă strategia Securităţii încă din perioada în care se afla în România, după cum a mărturisit într-un interviu dat la Timişoara în 2005.
"Ziceau că m-aş fi prostituat cu 20 de studenţi arabi. Nu cunoşteam niciun student arab şi ei ştiau asta, dar nu conta. Şi mi-au zis: «Să ştii că, dacă vrem, găsim nu ştiu câţi care să spună că au făcut ce au făcut cu tine». Şi că eu primesc nu ştiu ce, ciorapi s