Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit la 6 decembrie. Sfântul s-a născut în Orientul Mijlociu, la 350 de km nord de Bethleem. Legendele şi istoria legate de el se întrepătrunt. Se ştie cu certitudine că a trăit în secolul al IV-lea, că a fost episcop de Myra (oraş ce se află acum pe teritoriul Turciei) şi a fost cunoscut ca sfânt începând cu secolul al VI-lea. Cărţile bisericeşti spun că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată şi, după moartea părinţilor săi – era încă mic – , Nicolae a devenit preot şi toată averea agonisită de părinţi pe care el a moştenit-o le-a dăruit-o săracilor. „Sfântul Nicolae e milostiv faţă de cei săraci, ajută văduvele şi orfanii şi dăruieşte bani tuturor oropsiţilor. Dătător de bogăţie, de noroc tuturor, dă mai ales fetelor sărace, pe care le mărită. Fetelor orfane şi sărace le aruncă pe fereastră trei pungi cu galbeni.” (Muşlea Ion Bârlea – Tipologia folclorului. Din răspunsurile la chestionarul lui B.P. Hasdeu)
Moşului cel bun îi sunt atribuite nu mai puţin de 21 de miracole. Sfântul Nicolae a devenit cunoscut pentru credinţa sa şi pentru dragostea faţă de semeni, dar în special pentru copii.
Sfântul binefăcător
De-a lungul secolelor au apărut o mulţime de poveşti şi legende legate de viaţa şi binefacerile Sfântului. Una dintre legende spune că, pe când era episcop, Nicolae a ajutat trei surori, fetele unui nobil sărac, din oraşul său, care din cauza sărăciei nu se puteau mărita. Când fata cea mare a ajuns la vârsta măritişului, Nicolae a lăsat la uşa casei ei un săculeţ cu bani de aur. Când i-a venit vremea şi celei de-a doua fete să se mărite, povestea s-a repetat, apoi la fel s-a întâmplat şi cu mezina nobilului. Dar, de cu seară, nobilul a stat ascuns ca să îl vadă pe binefăcătorul fetelor lui. Se spune că Moş Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul săculeţului cu bani de aur pe ho