Mişcările studenţeşti au revenit pe scena Europei, din vara acestui an, începînd tot în Franţa, în urma reformei pensiilor.
Recentele mişcări de protest au izbucnit în Marea Britanie, spre finele lunii noiembrie, din cauza deciziei de mărire a taxelor universitare (de la 3000 la 9000 de lire sterline) şi de tăiere drastică a bugetului universitar. Studenţii din mai multe oraşe (printre care Sheffield, Leeds, Brighton, Birmingham, Glasgow, Edinburgh) şi chiar elevii de gimnaziu au intrat în grevă, provocînd totodată şi ample mişcări de stradă. Zilele trecute a avut loc un asemenea protest în Londra, unde mai multe mii de tineri (numărul estimat atingînd cifra de 50 de mii) s-au adunat în Trafalgar Square, pentru a mărşălui spre Palatul Westminster.
The Telegraphdescrie, într-un reportaj, acest protest, intervievînd şi cîţiva elevi, aflaţi în mijlocul violenţelor. Două eleve de 13 ani au declarat că aproximativ un sfert dintre colegii lor se află deja în grevă.“Părinţii mei ştiu că sînt aici, deşi nu m-au lăsat” – a declarat una dintre ele. “De fapt, mama nu a crezut că voi veni, dar am sunat-o chiar acum să-i spun. A fost foarte supărată, dar eu trebuie să lupt pentru ceva în care cred. Toată lumea trebuie să aibă o şansă de a urma o universitate, iar aceste decizii nu afectează doar oamenii care nu merg, ci vor afecta întreaga ţară”.
Sursă foto: aici
Mişcările studenţeşti au revenit pe scena Europei, din vara acestui an, începînd tot în Franţa, în urma reformei pensiilor.
Recentele mişcări de protest au izbucnit în Marea Britanie, spre finele lunii noiembrie, din cauza deciziei de mărire a taxelor universitare (de la 3000 la 9000 de lire sterline) şi de tăiere drastică a bugetului universitar. Studenţii din mai multe oraşe (printre care Sheffield, Leeds, Brighton, Birmingham, Glasgow, Edinburgh) şi chiar elevii de gimnaziu au intrat în g