O studentă din Moldova, batjocorită de autorităţile din România. Tânăra a renunţat să-şi mai întocmească actele de cetăţenie în România din cauza birocraţiei. Ea spune că va pleca la Chişinău, chiar dacă acolo trebuie să le plătească.
Ecaterina Artiomov are 22 de ani şi este din Streşeni, o localitate din Republica Moldova situată la aproximativ 20 de kilometri de Chişinău. În urmă cu patru ani a venit la Baia Mare ca studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Nord. Acum face masterul în „Drepturile Omului“ şi se zbate să-şi facă rost de cetăţenia română pentru a se angaja. „Mai am doi fraţi, mama este casnică, iar tatăl meu este la muncă în Spania. Mi-aş dori să mă pot angaja pentru a mă întreţine singură“, spune tânăra.
Teoretic, e cetăţean al României. Practic, nu
În luna septembrie 2009, Ecaterina a început primele demersuri pentru obţinerea cetăţeniei române. S-a prezentat la Bucureşti la Direcţia Cetăţenie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. „N-a fost foarte greu să obţin cetăţenia. Mi-am depus dosarul anul trecut în luna septembrie. A mers foarte uşor, iar pe 10 noiembrie anul acesta am primit o scrisoare prin care eram înştiinţată că sunt cetăţean român“, explică Ecaterina. Abia după ce a primit acest document, care de fapt îi atestă calitatea de cetăţean român, dar nu-i conferă niciun fel de drept legal, a intrat în hăţişurile birocraţiei. Teoretic, Ecaterina este cetăţean român pentru că are actele care atestă acest lucru, dar practic nu e deloc aşa. „Trebuie să-mi transcriu toate actele, să primesc certificat de naştere, carte de identitate şi cod numeric personal“, explică studenta.
Purtată pe drumuri
În 29 noimebrie, tânăra a plecat la Bucureşti la Serviciul de Stare Civilă, unicul loc din ţară unde se pot transcrie acest gen de documente. După ce a stat mai bine de 10 ore la rând în f