Un edil bun, ataşat de urbe, dar şi curaj politic. Acestea ar fi câteva dintre condiţiile care ar putea garanta moştenirea istorică a Bucureştiului, în opinia arhitectului britanic Peter Bishop. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Aflat pentru a patra oară în România, arhitectul britanic Peter Bishop, director de design, dezvoltare şi mediu în Londra, vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre dezvoltarea sustenabilă a Bucureştiului, despre organizarea, în 2012, a Jocurilor Olimpice în cea mai săracă zonă a capitalei britanice, dar şi despre schimbarea stilului de viaţă al oamenilor odată cu evoluţia dinamică a urbanismului şi construcţiilor.
"Un edil bun, cu viziune clară asupra dezvoltării oraşului, dar şi foarte ataşat de urbe" şi "curaj politic" în luarea decizi ilor importante pentru oraş. Acestea ar fi, în opinia arhitectului britanic, doar două dintre con di ţiile care ar putea garanta moş te nirea istorică a capitalei României, dar şi construirea sustenabilă. Potrivit acestuia, îngrijorătoare pentru impresia pe care o lasă "Urbea lui Bucur" unui turist străin sunt numărul foarte mare de maşini parcate pe fiecare bucată liberă de trotuar şi apariţia, peste noapte, a unor clă diri care nu au nicio legătură cu moştenirea istorică şi culturală a oraşului.
Bucureştiul, totuşi "un oraş foarte frumos"
EVZ: Aţi luat parte, în 2008, la o conferinţă organizată de Institutul Cultural Român, iar una dintre temele abordate a fost "Cum putem avea un oraş mai bun?". Deci, cum poate fi Bucureştiul un oraş mai bun?
Peter Bishop: Cei care văd Bucureştiul pentru prima dată nu pot să nu remarce faptul că este un oraş extraordinar, cu o arhitectură istorică foarte valoroasă, care îl face un oraş unic în Europa. Acestea sunt două aspecte ce constituie fundaţia pe care se poate construi. Am însă dubii legate de felul în care se construi