Constituirea unui cont curent cu card ataşat este o alternativă mai avantajoasă la clasicele transferuri prin companii specializate.
Doar 60% din sumele publicate de BNR ca transferuri din străinătate reprezintă bani veniţi pe căi oficiale restul de 40% fiind aduşi direct „cu sacoşa". Din cei 60%, doar puţin peste 20% reprezintă transferuri prin bănci, fapt anormal în condi¬ţiile în care simpla constituire a unui cont curent cu card ataşat este o metodă mai ieftină decât transferul prin companiile specializate, după cum arată un calcul al RL. Sumele transferate în ţară de către românii care muncesc peste graniţă nu sunt deloc neglijabile, la fel cum nu sunt neglijabile nici comisioanele percepute de companiile specializate în transfer de bani. Anul trecut, românii care lucrează peste graniţă au trimis în România 6,6 miliarde de euro. Anul acesta, chiar dacă suma va fi mai mică ea nu va scădea sub 5 miliarde de euro, după cum arată datele publicate de Banca Naţio¬nală a României (BNR) pentru primele nouă luni ale anului.
În primul rând, persoanele care doresc să transfere mai ieftin şi mai rapid sume de bani în ţară trebuie să identifice o bancă prezentă atât în România, cât şi în ţara unde respectiva persoană îşi desfăşoară activitatea.
Cum trebuie procedat
Oferta este destul de largă, în România fiind trei opţiuni numai dacă vorbim despre Italia. În al doilea rând trebuie constituit un cont cu un card ataşat. Aici intervine o a doua alegere: constitui contul la banca din România sau la banca din străinătate. Cardul va rămâne la rudele din România. Costurile constituirii unui cont cu card ataşat variază, în România, între 0 şi 60 de lei, la care se adaugă o taxă anuală de mentenanţă de aproximativ 50-60 de lei plus comisioanele aferente retragerilor de numerar. Mai există şi varianta deschiderii contului la banca din străinătate, procedură ca