Oferta publică de listare a producătorului de pompe hidraulice Hidraulica Plopeni (HPR) a fost subscrisă în proporţie de doar 0,04%, cel mai mic nivel înregistrat la un IPO pe Bursă în ultimii 10 ani.
La ofertă au participat patru investitori care au subscris în total 38.000 de titluri în valoare de 4.180 de lei (mai puţin de 1.000 de euro) dintr-un total de 97 milioane de titluri scoase la vânzare. Compania viza atragerea a peste 10 mil. lei (2,3 mil. euro) pentru a-şi realiza planurile de investiţii în domeniul energiei verzi.
Gradul de subscriere al ofertei Hidraulica Plopeni este mai mic şi decât cel al ofertei de listare a producătorului de ape minerale Apa Stareţului derulată în urmă cu cinci ani şi care a atras 1,5% din suma vizată.
CCC Blue Telecom, companie controlată de Cătălin Chelu, a încercat în 2006 să se finanţeze cu 50 mil. lei de pe Bursă, însă oferta s-a încheiat fără succes, gradul de subscriere fiind de 9,5%.
Ultima tentativă de listare a unei companii, oferta derulată de compania de construcţii Pomponio în aprilie 2008, a eşuat după ce investitorii au subscris 62% din acţiuni. De atunci, pe Bursă s-au mai derulat doar patru oferte publice iniţiale, derulate de fonduri de investiţii.
Hidraulica Plopeni şi-a asumat prin prospect listarea pe Bursă indiferent de valoarea banilor atraşi în cadrul IPO-ului pe care l-a derulat, astfel că în termen de 30 de zile este obligată să solicite admiterea la tranzacţionare.
"Nu se ştie dacă compania va solicita o listare cu dispensă sau nu. Dacă ar formula doar cererea de listare, Bursa ar trebui să i-o respingă pentru că încalcă prima condiţie a listării, cea a free-floatului de 25%. Totuşi compania poate cere să i se acorde o dispensă sub forma unei perioade de timp în care să-şi creeze free-floatul. Mai este însă o problemă legată de faptul că în prospectul de listare a