Volumul exporturilor facute de firmele iesene a crescut cu 50 la suta fata de anul trecut, iar deficitul comercial a crescut cu 3,3 milioane euro. Potrivit datelor centralizate de Directia Judeteana de Statistica, pe primele opt luni ale anului, societatile comerciale iesene au exportat bunuri in valoare de 222,7 milioane euro, in timp ce importurile au crescut cu 35,2 la suta, ajungand la 296,5 milioane euro. Desi procentual importurile au crescut mai putin decat exporturile, judetul Iasi a inregistrat un deficit comercial de 73,8 milioane euro, mai mare cu 3,3 milioane euro fata de anul trecut. Ponderea cea mai mare in exporturi, dar si in importuri, o au masinile, aparatele si echipamentele electrice. De asemenea, de la Iasi se exporta produse agroalimentare si produse ale industriei usoare. Se importa, pe langa echipamente electrice, mijloace de transport si produse ale industriei chimice si usoare.
Turisti mai multi, nopti de cazare mai putine
In turismul iesean, specialistii de la statistica au constatat ca a scazut durata medie a sederii de la 2,13 zile la 2 zile. In luna octombrie, cand s-a organizat pelerinajul la moastele Sfintei Parascheva, numarul de turisti a crescut cu 8,1 la suta fata de aceeasi luna a anului trecut, fiind inregistrate 19.443 persoane cazate in hoteluri si pensiuni. Daca numarul de turisti a crescut, a scazut perioada de timp petrecuta de acestia la Iasi. Astfel, in octombrie, indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost de 38,2 la suta, mai mic cu aproximativ doua procente fata de perioada similara din 2009. In primele 10 luni ale anului, la Iasi au fost inregistrati 145 mii turisti, cu 8,6 la suta mai mult decat in 2009.
Volumul exporturilor facute de firmele iesene a crescut cu 50 la suta fata de anul trecut, iar deficitul comercial a crescut cu 3,3 milioane euro. Potrivit datelor cen