Kilogramul în viu costă 7 lei, preţ care deocamdată nu este prea atractiv pentru clienţi. Ca să fie siguri că vor avea ce pune pe masa de Crăciun şi în acest an, buzoienii au ieşit în târguri în căutarea unui porc ieftin. Numai că puţini sunt cei care se încumetă să cumpere.
Prea scump pentru cumpărători şi prea ieftin pentru vânzători. Cam aşa este văzut preţul pentru porcii de Crăciun care au apărut deja în târgurile din judeţ. Negocierile sunt destul de intense, mai ales că românii, oricât de săraci ar fi, nu concep masa de Crăciun fără carne şi preparate din carne de porc.
Cu doar câteva săptămâni înainte de Ignat, un porc de 100 de kilograme ajunge la 700 de lei. „Eu am zis că mai puţin de şapte lei pe kilogram în viu nu dau. Că şi eu am dat destui bani pe el când l-am cumpărat, plus ce am investit pentru creşterea lui. Anul ăsta am cinci porci de vânzare, sper să îi dau repede, mai ales că eu cred că nu este un preţ mare", ne-a spus Gheorghe Turcoci, comerciant.
Cumpărătorii, reticenţi
Dacă vânzătorii consideră că preţul unui kilogram de carne nu este prea mare, nu de aceeaşi părere sunt şi cumpărătorii. Aceştia spun că salariile au scăzut şi că preţurile se menţin ca şi în anii trecuţi. „Am venit pentru prima dată în târg doar să văd cam cât costă, dar mi se par cam scumpi. Cel puţin la preţul ăsta, de şapte lei, nu îmi permit să iau un porc întreg. Ori mai găsesc pe cineva să împărţim pe jumătate, ori mai caut pe la oameni pe la ţară, poate e mai ieftin", zice Emil Spânu, un buzoian de 53 de ani.
De cealaltă parte sunt şi comercianţi care se plâng că nici nu îşi scot cheltuielile, considerând că preţul este scăzut. „Am un porc pe care am dat 350 de lei când l-am luat, de atunci i-am cumpărat mâncare, tratamente, tot ce a avut nevoie şi nu l-aş da cu 700 de lei. decât pe banii aştia mai bine îl tai şi îl mănânc eu", spune Elena Său