Plimbări în pădure cu cai de munte, lecţii de gătit şi partide de vânătoare, toate se pot organiza la solicitarea doritorilor. Iubitorii de tradiţii şi obiceiuri pot opta pentru un weekend petrecut într-una din pensiunile din localitatea suceveană Vama.
La cerere, proprietarii pensiunilor organizează lecţii de gătit, excursii la mănăstiri şi la alte obiective turistice, drumeţii montane sau plimbări cu mocăniţa.
De asemenea, turiştii pot alege să schieze, să pescuiască, să facă rafting sau să participe la partide de vânătoare. „La noi, turiştii se pot da cu sania pe pârtia din curte, se pot plimba cu căruţa trasă de cai de munte sau îi ducem la plimbare în pădure. Organizăm seri bucovinene, plimbări cu mocăniţa şi chiar şedinţe demonstrative de încondeiere a ouălor“, a spus Lucreţia Lucuţari, proprietara unei pensiuni din Vama. Ea a specificat că activităţile pe care le organizează variază în funcţie de solicitările clienţilor şi că, în cazul în care sunt doritori, pot chiar să cumpere un porc pe care să-l taie după datina străbună şi să facă bucate tradiţionale, cum ar fi cârnaţi şi chişcă.
Reţete culinare secrete
Tot pentru divertisment, turiştii pot învăţa să gătească poale-n brâu, adică plăcinte cu brânză, după reţeta secretă a gospodinelor din Vama.
„Turiştii plătesc numai pentru ceea ce mănâncă. Pentru activităţile organizate, cum ar fi şedinţele de încondeiere, se percep sume modice, să zicem 50 de lei pentru tot grupul participant“, a completat Lucreţia Lucuţari. Turiştii care ajung în Vama sunt întâmpinaţi cu produse tradiţionale, care se fac numai în Vama: borş de hribi sau zacuscă „à la Lucreţia“. Pe platouri se mai găsesc lapte acru, plăcinte la cuptor cu urdă şi mărar, păstrăvi în sos de smântână sau pe pat auriu de ou.