Legea privind accelerarea soluţionării proceselor a intrat în vigoare, dar judecătorii învaţă din mers cum să facă faţă noilor provocări, mai ales în ce priveşte abordarea unei practici unitare.Printre prevederile noii legi, recent intrată în vigoare, se numără procesele mai scurte şi pedepsele mai mici
De câteva zile a intrat în vigoare Legea 202/2010, privind accelerarea soluţionării proceselor, cunoscută mai bine sub denumirea de „Mica Justiţie", despre care mulţi spun că este bine intenţionată, dar care a intrat în vigoare înainte ca magistraţii să cunoască îndeajuns ceea ce au de făcut.
„Ne pregătim din mers să o punem în aplicare. Fericirea este că nu sunt foarte multe lucruri pe care să nu le cunoaştem. Ar fi trebuit să se facă un studiu de impact să vedem întâi de ce avem nevoie pentru a putea implementa legea, să existe o perioadă de specializare la cursuri de formare" este de părere Adrian Toni Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea.
Tocmai pentru a fi pregătiţi pentru ceea ce-i aşteptă, în aceste zile au fost convocaţi deja la seminarii şi câţiva magistraţi din Vrancea.
„Scopul efectuării mai multor seminarii de formare cu aceste modificări este de a încerca din start să preîntâmpinăm crearea unei practici neunitare la nivelul instanţelor de judecată, prin găsirea unui numitor comun în interpretarea dispoziţiilor nou introduse, unele dintre ele creând dificultăţi de aplicare efectivă", ne-a declarat conf. univ. dr. Gabriela Răducan, formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.
Recunoşti fapta şi scapi mai uşor
Una dintre cele mai importante modificări pe care le aduce noua lege vizează soluţionarea cât mai rapidă a proceselor, judecătorii fiind practic obligaţi să dea termene scurte şi să nu lungească procesele la nesfârşit. Avocaţii sunt de părere că legea răspunde exigenţelor c