Aproximativ 30 femei din Iasi au intrat luna trecuta in concediu, desi in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) se aflau inregistrate ca someri in plata. Respectivele somere au ramas insarcinate in perioada indemnizata si, in consecinta, au solicitat intrarea in concediu. "Nu sunt doar concedii pentru cresterea copilului, ci si concedii medicale prenatale si postnatale. Mamicile respective aveau dreptul la concediu pentru ca perioada de somaj indemnizat presupune si plata asigurarilor", a declarat Adriana Sirghie, purtator de cuvant in cadrul AJOFM Iasi.
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului pentru cei doi ani de concediu se face, pentru somerele care au nascut deja, similar cu cea pentru persoanele angajate. "Se face media veniturilor pe ultimele 12 luni, iar indemnizatia de somaj se constituie ca venit. In cazul in care suma obtinuta este mai mica de 600 lei, care constituie indemnizatia minima pentru cresterea copilului, mama respectiva primeste o indemnizatie de 600 lei", a precizat Adriana Sirghie.
12 someri au refuzat un loc de munca
Persoanele care intra in concediu sunt scoase din evidentele AJOFM referitoare la numarul de someri. Alaturi de cele aproximativ 30 femei insarcinate, au mai iesit din evidente in luna noiembrie 22 persoane varstnice care au iesit la pensie si 15 persoane care au anuntat AJOFM ca pleaca in strainatate. Din cele aproximativ 3 mii de persoane iesite luna trecuta din evidentele AJOFM, cele mai multe si-au gasit un loc de munca. "S-au angajat 1.677 someri, ceea ce inseamna mai mult de jumatate din totalul iesirilor din evidente. O alta cifra mare este cea a celor carora le-a expirat plata indemnizatiei, aici fiind inregistrate 600 persoane. Nu toate acestea se regasesc in randul somerilor neindemnizati pentru ca noi facem incadrarea doar la cererea persoanei, nu d