Vaticanul a contribuit la eliberarea a 15 marinari britanici închişi în Iran în martie 2007, relevă o notă diplomatică americană dezvăluită de site-ul WikiLeaks, transmite AFP citată de Agerpres.
"Vaticanul a ajutat la finalizarea eliberării marinarilor britanici deţinuţi în apele iraniene" în 2007, scria în 2009 adjunctul şefului misiunii diplomatice americane la Vatican, Julieta Noyens, fără a oferi detalii despre această asistenţă. În nota adresată Washingtonului înainte de o vizită a preşedintelui Barack Obama la Roma, diplomatul american explica de asemenea tăcerea Vaticanului asupra realegerii extrem de controversate a preşedintelui Mahmud Ahmadinejad. Vaticanul 'a păstrat public tăcerea până în prezent asupra acestui subiect, parţial pentru a-şi păstra capacitatea de a acţiona ca intermediar în cazul apariţiei unei crize internaţionale', analiza diplomatul american.
Cei 15 marinari au fost reţinuţi după ce au inspectat o navă comercială în estuarul Chatt al-Arab din Golful Persic. Iranul i-a acuzat că au intrat ilegal în apele sale teritoriale, lucru negat de Londra.
Conform unei alte note diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, ambasadorul britanic la Vatican vedea în propunerea papei Benedict al XVI-lea adresată anglicanilor de a se converti la catolicism drept o criză majoră care ar putea antrena discriminări anticatolice şi chiar violenţe. "Relaţiile dintre Vatican şi anglicani se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani din cauza deciziei papei", a apreciat ambasadorul Francis Campbell în cadrul unor discuţii cu diplomaţi americani, conform unei telegrame diplomatice americane datată 30 noiembrie 2009.
"Criza este de asemenea o sursă de îngrijorare pentru minoritatea catolică din Anglia, în mare parte de origine irlandeză", a adăugat diplomatul, care se temea de discriminări şi chiar de violenţe izolate împotriva ace