O firmă îşi luminează incinta cu stâlpi dotaţi cu panouri fotovoltaice. Cu 1 milion de euro poţi instala 1.000 de stâlpi stradali, şi primăriile ar scăpa definitiv de facturile la energie electrică.
Energia produsă cu ajutorul Soarelui intră cu greu în casele românilor. Cei care se ocupă de vânzarea şi montarea panourilor fotovoltaice spun că sunt foarte mulţi care se arată interesaţi, pun întrebări, le-ar surâde ideea, însă nu revin. Unul dintre motive este neîcrederea românilor în tehnologia fotovoltaică, în faptul că, în practică, lucrurile nu stau la fel cum sunt prezentate pe hârtie.
Reprezentanţii unei firme de componente electrice din Bucureşti au vrut să pună în practică un sistem bazat pe energia ecologică şi au ales să-şi lumineze curtea sediului central cu lumina de la Soare, prin intermediul panourilor fotovoltaice.
"După aproximativ un an de când le-am montat, n-am făcut nicio intervenţie, singură grijă pe care am avut-o a fost să le ştergem de praf din când în când şi să dăm zăpada de pe ele ca să-şi poată face treaba", explică brand manager George Demuşcă, reprezentant al Elbi, cel care a supravegheat îndeaproape montarea şi funcţionare panourilor solare.
Un stâlp a costat în jur de 800 de dolari
Ca putere, lumina stâlpilor e comparativă cu a celor din parcuri. Au fost montate becuri pe bază de led care au în total o putere nominală de 50 W. Panourile au mai puţin de 1 mp şi o durată de viaţă de 25 de ani. "Pe timp de noapte, stă aprins între 8 şi 10 ore. Rezerva de energie este stocată pentru cel puţin 4 zile, atunci când vremea este ploioasă, fără soare", explică managerul Demuşcă. Stâlpii de iluminat au fost aduşi din China, iar unul a costat în jur de 800 de dolari.
În viitor, cu astfel de corpuri de iluminat, alimentate de la panouri solare, dar cu mult mai puternice, ar putea fi