Deşi construcţia pe metru pătrat costă cât o locuinţă convenţională, "casa-navă" din materiale reciclabile înseamnă economie pe viaţă.
1 /.
Sunt construite din cauciuc, cutii de conserve, sticle din plastic, cartoane, metal reciclat, lemn reciclat, pământ şi alte materiale care, la prima vedere, pot fi calificate drept gunoaie. Şi, chiar dacă ridicarea lor presupune costuri similare construirii unei clădiri convenţionale, "casele-nave" aduc economii pe toată durata vieţii. Asta pentru că facturile la utilităţi sunt zero.
Astfel de locuinţe sunt 100% independente şi îşi asigură intern energia, apa, căldura, chiar şi hrana necesară locatarilor, prin surse alternative: panouri solare, instalaţii de captat apa de ploaie şi zăpada şi sere.
Ideale pentru zonele unde au loc dezastre
În lume, peste 3.000 de oameni locuiesc în astfel de case, cele mai multe fiind construite în SUA. "Câteva zeci sunt şi în Canada, iar, recent, am remarcat o undă de interes crescând din partea Australiei şi vom construi una acolo în 2011", explică Kirsten Jacobsen, director al Earthship Biotecture, compania care a patentat invenţia şi care construieşte casele numite "earthship".
Mai mult, alte câteva astfel de locuinţe se regăsesc în vestul Europei, iar în ultima vreme interesul pentru proiecte similare este în creştere şi în Europa de Est. În consecinţă, planul companiei americane este să ridice cât de curând în Europa un centru în care să expună modele de astfel de locuinţe şi care să cuprindă şi locuri de cazare.
Casele sunt de diferite forme şi mărimi, iar cel mai adesea designul depinde de clima zonei în care locuinţa ecologică va fi ridicată, de bugetul şi de gusturile proprietarilor, explică reprezentanta com paniei de construcţii verzi. "Aceste case s-au dovedit foarte utile în zonele afectate de dezastre,