Banca Vaticanului este acuzata de spalare de bani, in acest caz politistii confiscand 23 de milioane de euro in luna septembrie. Reprezentantii Vaticanului considera confiscarea activelor drept o "neintelegere" exprimandu-si optimismul ca acest caz va fi clarificat repede.
Insa potrivit noilor documente, procurorii precizeaza ca Banca Vaticanului a incalcat in mod deliberat legea in privinta evaziunii fiscale "cu scopul de a ascunde proprietatea, destinatia si originea capitalului", noteaza The Independent.
Totodata, documentele confirma suspiciunile anchetatorilor, conform carora clerul ar fi actionat pentru interesele oamenilor de afaceri corupti si ale mafiei, precizeaza sursa citata. Documentele indica informatii in legatura cu doua tranzactii care nu au fost raportate: una in 2009, ce implica un nume fals si una in 2010, in care Banca Vaticanului a retras 650.000 de euro dintr-un cont bancar italian, ignorand cererile bancii care vroia sa stie destinatia banilor.
Noile acuzatii au venit intr-un moment destul de dificil pentru Vatican, deja lovit de acuzatiile conform carora ar gazdui preoti pedofili.
Nu este prima oara cand Banca este implicata intr-un astfel de scandal. In 1986, un consilier financiar al Vaticanului a murit dupa ce a baut cafea cu cianura. Un alt caz este cel al lui Roberto Calvi care a fost gasit spanzurat in Londra, in 1982. Acesta avea buzunarele pline cu bani si pietre. Cele doua cazuri au avut un efect negativ asupra reputatiei Bancii, amplificand suspiciunile privind legaturile acestei unitati bancare cu Mafia.
La data de 21 septembrie, autoritatile au pus sechestru pe fonduri apartinand institutiei de credit. Anchetatorii au precizat ca Vaticanul nu a reusit sa furnizeze informatii cu privire la originea sau destinatia acestor bani. Totodata, procurorii italieni il ancheteaza pe