Tradiţionalele sărbători de iarnă, începând cu Crăciunul şi terminând cu Boboteaza, sunt minunate prilejuri de a ne aduna rude şi prieteni laolaltă în jurul unei mese festive. Iar o masă festivă nu poate fi concepută fără mâncăruri alese. Cu toate acestea, nici cele mai speciale şi gustoase mâncăruri nu pot avea savoarea pe care ne-o dorim fără acest adevărat elixir care se numeşte vin.
Dincolo de savoarea şi magia sa, vinul se bucură de o tradiţie culturală de excepţie. Vinul şi viţa de vie apar în nu mai puţin de 450 de referiri în Sfânta Scriptură, iar transformarea apei în vin la nunta din Caana Galileii şi Cina cea de Taină la care vinul a devenit sângele lui Hristos îi conferă o încărcătură spirituală veşnic vie. Caracterul lui cu totul deosebit este conturat şi de complexitatea propriului chimism, vinul conţinând nu mai puţin de 1000 de elemente distincte, unele dintre ele fiind substanţe importante pentru sănătatea noastră. În sudul Franţei, unde predomină excelentele vinuri ale acestei regiuni, în dauna tăriilor, speranţa de viaţă este mai mare, iar incidenţa afecţiunilor cardiocirculatorii este cu mult mai mică. Astfel, vinul dă măsura unei adevărate mese de sărbătoare, nu numai prin încărcătura sa spirituală, ci şi prin aportul lui la sănătate.
Licoare pentru spirit
Vinul este, în acelaşi timp, o adevărată simfonie de culori, o atât de plăcută provocare a mirosului şi gustului. Pentru a te bucura însă de toate acestea, este necesar, în primul rând, şi să ştii cum trebuie asortat vinul diferitelor bucate. Când reuşeşti acest lucru, atunci când mâncarea şi vinul ajung să se contopească ia naştere ceva cu adevărat magic. Atunci poţi înţelege cu adevărat de ce vinul nu reprezintă doar un elixir al experienţei senzoriale, ci şi o licoare pentru desfătarea spiritului. A şti să te bucuri de această extraordinară licoare este un adevărat har ş