Aderarea la spaţiul Schengen va fi un lucru pozitiv pentru economia României, în special din punctul de vedere al creşterii tranzitului de mărfuri, însă va genera şi probleme, cum ar fi riscul de extindere a evaziunii în segmentul bunurilor accizabile. Sursa: VADIM GHIRDA
Românii ar putea circula liber în spaţiul Schengen din martie 2011. Nu toate statele din această comunitate privesc cu ochi buni aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Dacă acest lucru se va petrece, spune analistul economic Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), efectele vor fi atât pozitive, cât şi negative.
‚‚Aderarea la spaţiul Schengen este un lucru pozitiv. Vom asista la creşterea volumului de mărfuri tranzitate, a încasărilor vamale. Există riscul de a scăpa de sub control evaziunea. Acesta este un risc real în special în zona bunurilor accizabile, cum sunt benzina şi ţigările’’, a declarat Liviu Voinea pentru EVZ.
Odată cu aderarea la spaţiul Schengen, România va deveni frontieră externă a acestuia, aceasta fiind, în opinia analistului Bogdan Baltazar, ‚‚o provocare mare căreia sper să îi facem faţă’. În ceea ce priveşte businessul românesc, aderarea la spaţiul Schengen va avea efecte pozitive, dar nu va aduce beneficii măsurabile, deoarece, spune Baltazar, ‚‚oamenii de afaceri circulau liber şi până acum’’.
Experţi guvernamentali care se ocupă de implementarea măsurilor menite să asigure aderarea României la la spaţiul Schengen susţin că cererea Franţei şi a Germaniei de a amâna acest proces susţin că are implicaţii mai degrabă legate de imaginea ţării, nu de economie.
‚‚Este vorba de impactul psihologic, de slăbirea încrederii în România, de alterarea imaginii, ceea ce se poate traduce prin posibila reducere a investiţiilor străine directe. În ceea ce priveşte regimul vamal, distincţia se va fac