Mecanismele complicate ale datoriei suverane pot arunca Grecia intr-o nou criza ce poate prabusi zona Euro. In acelasi timp, datoria Spaniei este asa de mult raspandita in zona Euro, incat daca s-ar incerca sustinerea ei, s-ar putea ajunge la prabusirea intregului sistem euro-bancar.
Departe de a fi irationale, pietele financiare sunt indreptatite acum sa fie reticente cu problemele din zona euro.
Istoria ameninta sa se repete. Prima datorie suverana a fost inregistrata in sec 4 I.Hr, cand 10 din cele 13 municipalitati grecesti din Asociatia Maritima Ateniana nu au mai recunoscut imprumuturile fata de templul Delos.
Astazi, devine din ce in ce mai limpede ca o alta datorie urmeaza sa se acumuleze in conturile Greciei, in viitorul apropiat, scrie Bloomberg.
Cum poate raspunde la aceasta provocare zona euro? Raspunsul nu este cum, ci cat de repede
Recenta propunere a Frantei si a Germaniei legata de datoriile suverane subliniaza importanta clauzelor de actiune colectiva in cazurile datoriilor contractuale din zona euro.
Aceste clauze, cu rol in restructurarea mai rapida a datoriilor, prin fortarea detinatorilor minoritari de obligatiuni sa accepte termenii majoritatii creditoare, trebuie impuse, dar, in acelasi timp, ele reprezinta o distragere de la scopul principal, si anume: stabilitatea financiara.
Clauzele de actiune colectiva sunt destinate sa rezolve situatiile in care detinatorii de obligatiuni incearca sa obtina avantaje mai mari decat cele oferite. Aceste probleme au devenit importante pentru datoria suverana in anii 1990.
Este greu de crezut ca problemele stabilitatii financiare pot fi rezolvate asa de usor. Majoritatea regulamentelor bancare considera datoria suverana purtatoare de risc zero, astfel bancile nu sunt obligate sa detina capitalul necesar acoperirii a