Ceaiul, hainele groase şi mişcarea sunt remediul celor care lucrează în aer liber. Sute de arădeni fac faţă cu greu gerului. Ei îşi fac însă meseria pentru că nu au alte soluţii pentru surse de venit.
Pieţarii, poliţiştii, muncitorii în construcţii sau vânzătorii ambulanţi, cu toţii sunt afectaţi în această perioadă de gerul cumplit de afară. Arădenii care au astfel de meserii îndură tot mai greu temperaturile care au coborât şi până la minus 11 grade Celsius.
Îngheţaţi până la oase
Ana Goje are 58 de ani, iar de mai bine de un an de zile vinde ziarele locale şi naţionale în intersecţiile din oraş. Femeia spune că în ultimele zile, cu toate că a fost îmbrăcată extrem de gros, nu a rezistat mai mult de două ore în frig. „Merg să beau câte un ceai sau o ciocolată caldă la localul cel mai apropiat de intersecţia în care vând. Mai grav e dacă stau doar într-un loc. Frigul te ia de la picioare oricât de gros ai fi îmbrăcat”, a mărturisit Ana Goje.
Înainte să se lumineze, vânzătoarea este deja la datorie. În fiecare zi, stă aproximativ şase ore pe la semafoare pentru a-şi vinde ziarele şi revistele.
În aceeaşi situaţie sunt şi poliţiştii, muncitorii în construcţii sau pieţarii. Îmbrăcaţi cu mai multe rânduri de haine, îşi trag cea mai groasă căciulă şi cele mai călduroase mănuşi şi pornesc la muncă. „Nu e uşor. Sunt zile când simt pur şi simplu că îmi cad degetele de frig, cu toate că am mănuşi. Sar de pe un picior pe altul, mai beau câte un ceai, îmi frec mâinile şi aşa trec cele peste opt ore de muncă”, a spus Ileana Covaci, vânzătoare în piaţă.
De cealaltă parte, mulţi patroni sunt înţelegători cu angajaţii lor şi le oferă zilnic bani pentru cel puţin trei ceaiuri. „Am stat şi eu, nu odată, în piaţă şi am vândut legume la minus 10 grade, de aceea ştiu foarte bine cât de greu este. Eu le ofer angajaţiilor mei câte trei