Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii dure de austeritate, cazul Romaniei fiind relevant pentru o eventuala introducere a unor masuri mai severe de ajustare in Portugalia sau Grecia, potrivit unui comentariu publicat joi de cotidianul britanic Financial Times (FT) si citat de Mediafax.
Anul acesta, guvernul roman a adoptat masuri de austeritate care, constient sau nu, au copiat modelul Letoniei. Letonia si Romania sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care au scazut simultan salariile cu aproximativ 30%, au majorat TVA si au redus numarul angajatilor din sectorul public cu circa 20%.
Astfel, atat Romania, cat si Letonia par a fi experimente controlate pentru ipoteza ca beneficiile unor politici indraznete de austeritate vor fi mai mari, intotdeauna, decat impactul negativ al declinului veniturilor din taxe, la care reducerile de cheltuieli au contribuit in prima faza, afirma Cornel Ban, doctor in relatii internationale si politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA.
Dimensiunea mai mare a Romaniei, dependenta ridicata de consumul intern, rata ridicata de sindicalizare, sindicatele active si rigiditatea pietei muncii fac experienta tarii si mai relevanta pentru discutia privind adoptarea unor programe mai dure de ajustare in Portugalia si Grecia.
"Pe termen lung situatia s-ar putea imbunatati, dar pana acum austeritatea a adancit declinul, a crescut somajul si a declansat un atac fara precedent asupra serviciilor de baza. Cand politistii se revolta in fata sediului Presedintiei, iar angajatii din finantele publice il iau ostatic pe ministru din cauza unor taieri de salariu de-ti pica fata, asa cum s-a intamplat in toamna aceasta in Romania, probabil ca ar trebui sa devenim mai precauti la atractia masurilor de austeritate", noteaza economistul.
Ban a raspuns