Creată pentru a proteja clienţii şi a le oferi transparenţă în costurile creditelor, OUG 50 a fost mutilată atât de mult încât a ajuns să-i protejeze pe creditorii de pe piaţa românească. Sursa: VLAD STĂNESCU
Zicala "cine are banii face şi legea" s-a adeverit în cazul ordonanţei creditelor, pentru că aceasta a fost adoptată, în mare, aşa cum au dorit bancherii. Deputaţii au votat legea cu 134 voturi favorabile, 71 - împotrivă şi 12 abţineri.
OUG nr. 50/2010 a ajuns să fie exact între ciocan şi nicovală. Pe de-o parte, instituţiile europene cer României să o adopte cu o anumită nuanţă, în timp ce unele partide o atacă la Curtea Constituţională. În forma adoptată, legea devine inutilă pentru că se adresează creditelor viitoare, în condiţiile în care piaţa de credit din România suferă o contracţie serioasă.
Votată în timp record în favoarea bancherilor
Într-un timp record, deputaţii au trecut peste actul normativ şi au mai făcut câteva modificări care, evident, sunt tot în favoarea băncilor.
Spre exemplu, la articolul 40, alineatul 6 se prevedea ca "în situaţia în care plăţile aferente contractului se efectuează în moneda naţională, prin conversia unor sume exprimate în contract în altă valută, creditorul va utiliza cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României". Acest text a fost abrogat. Conversia ratei se va face în continuare la cursul oferit de bancă.
Deputatul PDL Adrian Niţu, cel care şi-a şi însuşit amendamentul 95 (care spune că legea să se aplice numai creditelor viitoare) în Comisia pentru buget, le-a mai dat o lovitură debitorilor.
Potrivit lui Niţu, a fost modificată prevederea referitoare la obligativitatea băncilor de a refinanţa creditele fără costuri suplimentare, instituindu-se ca banca să poată refinanţa creditele, în urma unei analize şi a negocierii cu clien