Se poate, ba chiar, mai mult decat atat, statisticile arata ca francezii, cunoscuti ca mari consumatori de grasimi, sunt printre cei mai putin atinsi de bolile cardiovasculare.
Cercetarile au dovedit ca acest paradox este explicabil: ei, francezii, sunt mari consumatori de vin rosu, care contine polifenoli, respectiv antioxidanti, capabili sa produca neutralizarea radicalilor liberi, principalii vinovati de cresterea colesterolului.
Trei concluzii simple
Prima concluzie: exista alimente care opresc formarea colesterolului, chiar la persoanale consumatoare de grasimi. Vinul rosu e unul din ele, strugurele negru este altul, iar semintele de struguri negri reprezinta un adevarat medicament naturist.
In plus, asa cum este binecunoscut, nu toate alimentele grase maresc riscul colesterolului. Astfel, grasimile nesaturate nu pezinta pericol. Ele sunt continute in pestele gras (hering, somon), in ficatul de gasca si in unele uleiuri crude (nerafinate), cum sunt cele provenite din rapita, porumb, masline, alune.
A doua concluzie: exista grasimi care nu dauneaza deloc colesterolului. Ele trebuie consumate, pentru ca sunt utile organismului si au exact gustul pe care il asteptam de Sarbatori.
Pe de alta parte, specialistii au stabilit ca numai 20-30% din colesterolul in formare provine din alimentatie. Restul se preia din resursele proprii ale organismului si depinde in mare parte de mostenirea genetica, dar si de modul de viata.
A treia concluzie: chiar daca nu putem lupta cu mostenirea genetica, modul de viata ni-l putem impune. Specialistii recomanda la unison miscarea si sportul, practicate fara a ajunge la starea de oboseala.
Tot la unison, specialistii indeamna la o viata echilibrata, cu evitarea stresului, a poluarii, a fumatului, a exceselor de orice fel - de la cele alimentar