De-a lungul istoriei, lumea a fost permanent măcinată de războaie, provocate de diverse motive: dorinţa de putere, eliminarea unor inamici sau lupta pentru resursele dintr-o anumită regiune. Romanialibera.ro vă prezintă o analiză a evoluţiei principalelor conflicte din lume în 2010, cât şi modul în care acestea pot influenţa securitatea mondială în anul viitor.
Conflictul israeliano-palestinian - Orientul Mijlociu
Israelul de astăzi avea în anul 1880 aproape 5% din populaţie evrei şi se numea Palestina. Ceilalţi evrei trăiau răspândiţi prin toată lumea, în special, Europa şi America. Conflictul dintre evrei şi palestinieni a început odată cu declaraţia Balfour, din 2 noiembrie 1917, care prevedea acceptarea stabilirii evreilor în Palestina.
În declaraţia Balfour se afirmă că: „Guvernul Majestăţii Sale (Regatul Unit, n.r.) priveşte favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin naţional pentru poporul evreu şi îşi va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv; este de înţeles că nu se va face nimic ce ar putea prejudicia drepturile civile şi religioase ale comunităţilor neevreiesti existenţe în Palestina, sau drepturile şi statutul politic obţinut de evrei în alte ţări." Declaraţia a fost făcută într-o scrisoare a secretarului pentru afacerile externe Arthur James Balfour către baronul Lionel Walter Rothschild, unul dintre liderii comunităţii evreieşti britanice.
Deşi populaţia arabă a încercat să se opună intrării evreilor în Palestina, în 1947, ONU a adoptat o rezoluţie prin care Palestina (acum cu o importantă populaţie de evrei) urma să fie separată în două state, unul evreu şi unul arab, iar în 1948 se proclamă statul independent Israel.
Arabii, considerând că nu ei trebuie să plătească pentru crimele Europei împotriva evreilor, nu au acceptat crearea statului Israel şi l-au atacat de îndată ce şi-a declarat in