Majoritatea specialiştilor prevăd pentru anul viitor o „dezmorţire“ economică care va marca ieşirea Clujului din criză. „Adevărul de Seară“ a cerut părerea unor specialişti în economie şi sociologie, dar şi a reprezentanţilor administraţiei locale cu privire la aşteptările faţă de anul care stă să vină.
Potrivit lui Iosif Pop, preşedintele grupului financiar Imofinance, anul 2011 va fi unul în care va creşte numărul tranzacţiilor imobiliare. „Mă aştept la un an bun pentru Cluj. Un an în care vom avea investiţii pentru că judeţul încă mai prezintă interes. Nu cred că va fi un an mai dificil decât 2010. În sectorul imobiliar se va menţine o scădere a preţurilor până în primăvară, însă aceasta va fi nesemnificativă. Din octombrie am înregistrat o creştere a tranzacţiilor şi ne aşteptăm ca acestea să-şi continue trendul ascendent“, spune Pop. Economistul este de părere, însă, că veniturile clujenilor vor rămâne aceleaşi.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată crede că judeţul va rămâne un pol de dezvoltare economică. „Per ansamblu, economia României va stagna. Clujul contribuie la medie, acoperind judeţele sărace. Nu cred că există în acest moment surse de creştere economică, iar la nivelul ţării, consider că se vor face din nou reduceri de cheltuieli pentru că bugetul a fost calculat prea optimist, respectiv creşterea economică de +1,5%“, a declarat specialistul.
Milioane de euro la nivel local
Primarul Sorin Apostu este mult mai optimist. „Va fi un an bun. 37% din bugetul local e prevăzut pentru investiţii. Avem proiecte mari de modernizare: linia de tramvai, parcul central, filarmonica, sala polivalentă etc. Şi viaţa clujenilor se va îmbunătăţi pentru că se anunţă investitori în Cluj-Napoca“, a declarat primarul.
La nivelul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, arată că