gazda buna. Serveste-ti invitatii cu mancare in vase rotunde si veti avea multe realizari in noul anExista, de veacuri, obiceiuri si ritualuri care se practica in noaptea Anului Nou si care sporesc feeria acestei nopti speciale:
la miezul noptii, se pune in fiecare cupa de sampanie o scobitoare lunga (ca aceea pentru frigarui) in care s-au infipt douasprezece boabe de strugure, cate una pentru fiecare luna a noului an. Daca bobul mancat este dulce, se spune ca luna respectiva va fi de bun augur, iar daca bobul este acrisor, luna respectiva va fi dificila;
in Italia, pe masa de Revelion se pune si o mancare scazuta din linte, considerandu-se ca boabele mici si multe aduc bogatie;
- este bine ca majoritatea felurilor de mancare sa fie prezentate mesenilor in vase de forma rotunda, iar o parte dintre feluri sa fie rotunde (torturi, tarte, rulade), pentru ca aceasta forma le aduce impliniri oamenilor;
- in noaptea Anului Nou se mananca si o paine facuta in casa, in care se pune o moneda. Cel care gaseste moneda va avea o mare realizare in anul care urmeaza;
- se spune ca este bine sa avem la masa de sarbatoare si un fel cu paste, care aduce longevitate mesenilor;
- la desert, este bine sa consumati si fursecuri de forma "banutilor", care aduc prosperitate;
- mamaliguta sau o paine cu malai, mancate impreuna cu sunca de porc, aduc, de asemenea, prosperitate in anul urmator;
- la miezul noptii, un pumn de maruntis trebuie pastrat in buzunar pentru a aduce prosperitate;
- in dimineata de 1 ianuarie, este bine sa se arda calendarul anului trecut, impreuna cu noua fire de lana rosie, spunand "vechiul an sa se duca impreuna cu toate necazurile si neajunsurile";
- nu se imprumuta bani in prima zi a anului, dar se primesc datorii de bani pentru prosperitate;
- nu se spala nimic in noaptea Anului Nou, existand cred