Cererile de întrerupere a pedepsei formulate de condamnaţii cărăşeni încarceraţi în Penitenciarul “Popa Şapcă” vor fi înaintate de acum încolo, potrivit noii legislaţii, instanţelor de judecată din Timişoara.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii 202/2010, care are drept scop accelerarea soluţionării cazurilor, magistraţii de la Tribunalul Caraş-Severin au o viaţă mult mai uşoară, numărul dosarelor aflate pe rol reducându-se semnificativ. „Pe rolul Tribunalului Caraş-Severin se înregistrau foate des plângeri sau mai bine zis cauze prin care se solicita întreruperea executării pedepsei, cereri făcute de deţinuţi. Cauza, deşi nu avea un grad de complexitate foarte ridicat, putea fi întârziată de necesitatea aducerii inculpatului din penitenciar, de solicitarea dosarului şi de alte chestiuni procedurale. Prin noua lege se reglementează în mod strict că, o astfel de cerere poate fi introdusă doar la instanţa în raza căreia se află locul de deţinere. Deoarace în Caraş-Severin nu există niciun penitenciar, înseamnă că Tribunalul nu va mai putea fi sesizat cu cereri de întrerupere a pedepsei”, precizează judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.
Strămutare mai aproape de casă
O altă modificare importantă în Codul de Procedură Penală vizează cererile de strămutare a dosarelor. „Se ştie că, până în prezent, strămutarea se dispunea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în mod aleatoriu, fără să existe vreun criteriu de teritorialitate. În prezent, în cazul admiterii unei cereri de strămutare, şi aş preciza şi faptul că pe viitor nu se mai poate admite decât prin sentinţă, nu prin încheiere, cauza va putea fi strămutată doar la o instanţă din interiorul aceleiaşi curţi de apel sau dintr-o curte de apel limitrofă. Se încearcă evitarea deplasării părţilor la distanţe foarte mari pe teritoriul ţării, astfel încât să se diminueze costu