Statisticile realizate pe final de an de Banca Naţională a României arată că restanţele ieşenilor la credite au atins cel mai mare nivel din ultimul an, 501 milioane de lei.
Astfel, la finalul lunii trecute valoarea creditelor curente contractate de populaţie a ajuns la 1.247 de milioane de lei. Aceasta a scăzut comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut cu aproape 100 de milioane de lei.
Cu toate acestea, restanţele au crescut de mai bine de două ori în aceaşi perioadă. Numărul mare de ieşeni care au suferit reduceri salariale în acest an sau care au rămas chiar fără serviciu a condus la creşterea valorii creditelor restante în lei de la 111,7 milioane de lei, la finalul anului trecut, la 254 de milioane de lei în prezent.
Creditele în valută se pare că au prezentat o mai mare atractivitate pentru salariaţii ieşeni. Dacă la finalul anului trecut valoarea totală a acestor împrumuturi era de 2.411 de milioane de lei, acum acestea au urcat la 2.602 milioane.
Restanţele la creditele contractate în valută s-au dublat în ultimele 12 luni, crescând de la 108 milioane de lei la 247 de milioane.
„Mentalitatea românilor se va schimba peste 2-3 generaţii“
Sociologii sunt de părere că această situaţie se va menţine şi în anul care tocmai a început deoarece ieşenii nu sunt obişnuiţi să se încadreze cu cheltuielile în veniturile pe care le au. În plus, reducerile salariale care au afectat pe mulţi dintre angajaţii ieşeni au scăzut din puterea acestora de a returna împrumuturile contractate.
„Indiferent de venitul familiei, cheltuielile sunt foarte mari. Nu avem obişnuinţa de a cheltui în funcţie de veniturile pe care le avem. Din nefericire, părerea mea este că vor creşte datoriile şi în anul 2011. Cred că vor trebui să treacă măcar 2-3 generaţii până când mentalitatea aceasta se va schimba", spune sociologul Nicu Gavriluţă, decanul