Un sătmărean deţine o colecţie unică în România de tobe, care cuprinde instrumente de pe aproape toate continentele. Percuționistul Cserey Csaba a investit mii de euro în colecția sa de 30 de instrumente de percuție pe care vrea să o extindă.
Hang drum, Djembe, Table, Udu, tobă șamanică. Sunt doat câteva dintre cele mai vechi şi exotice instrumente de percuție pe care le are în colecție sătmăreanul Cserey Csaba şi care provin din Africa, Orientul Mijlociu, cel depărtat sau din lumea latină. A investit mii de euro în colecția sa pe care vrea să o extindă.
Hang drum, o raritate
Colecția de instrumente exotice de percuție a sătmăreanului numără până în prezent 30 de tipuri. De la toba șamanică și djembe, considerate cele mai vechi instrumente din lume la hang drum, toate sunt fabricate manual. Sătmăreanul Cserey Csaba se poate mândri cu cel de-al 573-lea hang drum din lume în posesia căruia a intrat doar de câteva săptămâni. Instrumentul, din tablă, este conceput pe stil pentatonic, un sistem muzical care se bazează pe o scară formată din cinci sunete de înălțimi diferite, în cadrul unei octave. Csaba spune că nu mai cunoaște vreun român care să cânte la hang drum. „L-am comandat în urmă cu doi ani. Instrumentul a fost fabricat manual de către o familie din Elveția, singura din lume care fabrică acest instrument. Sunt proprietarul cu numărul 573“, a declarat percuționistul sătmărean.
Toate cele 30 de instrumente exotice au fost achiziționate fie din țările de proveniență, India, Brazilia, Spania, Africa,Mongolia, Vietnam etc, fie de la singurul magazin din Europa Centrală care vinde astfel de instrumente. Acesta se află la Budapesta. „Este singurul magazin din fostul bloc est-european care se aprovizionează cu astfel de instrumente. Cele mai multe le-am comandat de la acest magazin însă mi-am cumpărat câteva și din țările d