Mediul economic ieşean a resimţit din plin dificultăţile financiare din ultimii ani şi puţine companii au rezistat pe piaţă în acest context. Sute de agenţi economici şi-au închis porţile din cauza lipsei de comenzi şi de lichidităţi şi mii de oameni şi-au pierdut locul de muncă.
Previziunile pentru 2011 sunt sumbre, dacă statul nu va demara mai multe iniţiative pentru a sprijini mediul de afaceri. Anul viitor va fi unul propice în special pentru companiile ieşene care au şi activitate de export. Aceasta este previziunea omului de afaceri Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi.
Mai mult, acesta susţine că fără sprijinul statului starea actuală a economiei nu se va schimba în bine în 2011. „Cei care sunt legaţi de export vor mişca şi în 2011. Din păcate, după cum văd în acest moment situaţia economică din judeţ, prima jumătate a anului viitor va fi asemănătoare ultimilor doi ani", a precizat Butnariu.
Iaşi: Primii şomeri ai lui 2011
Acesta susţine că domeniul construcţiilor va fi, în continuare, afectat de criză. „Nu se prevede un viitor de calitate pentru companiile din construcţii, deoarece nu se prevăd licitaţii. Mediul politic se tot laudă cu contracte de finanţare, dar de la declaraţii la licitaţiile propriu-zise trece foarte mult timp. Speranţe în acest domeniu mai sunt abia în lunile mai - iunie. Poate atunci se va da drumul la aceste activităţi. Dacă statul nu îşi ia în serios rolul de investitor în infrastructură, nu va merge", a completat preşedintele CCI Iaşi.
Sursa de fonduri pe care instituţia condusă de Paul Butnariu se bazează în anul care vine este reprezentată de banii europeni pentru proiectele transfrontaliere. „Avem un acord de colaborare cu Camerele de Comerţ din Vaslui, Ungheni şi Cernăuţi pentru un proiect pentru care sperăm să obţinem finanţare. Vrem să construim un Centru transfronta