Prima de asigurare în cazul împrumuturilor statului pe piaţa externă a scăzut cu peste 17% în ultimul trimestru al anului trecut. România a părăsit topul celor mai riscante zece economii globale. Performanţele din cadrul acordului cu FMI au îmbunătăţit percepţia investitorilor cu privire la economia românească, chiar dacă aceasta rămâne încă în recesiune.
România şi Letonia au intrat, în ultimul trimestru al anului trecut, în topul celor cinci state cu cea mai semnificativă scădere a primei de risc, cerută în cazul împrumuturilor externe, arată un raport al agenţiei de monitorizare a pieţei financiare CMA. Citeşte şi:
Adrian Sârbu speculează euforia bursei americane Instabilitatea politică sperie investitorii Astfel, riscul de neplată a datoriilor - măsurat în puncte CDS (Credit Default Swap) şi care se constituie în prima de asigurare cerută de investitori atunci când împrumută un stat - a scăzut în cazul României cu 17,3% în ultimele trei luni ale lui 2010.
Spania, nouă pe listă
Astfel, România a părăsit topul celor mai riscante zece economii globale, după ce, în luna iulie a anului trecut, se afla pe locul opt. În acest moment, România se plasează pe locul 15, între Liban (locul 14) şi Belgia. Lista „neagră" a celor zece cuprinde acum patru state ale zonei euro, dintre care Spania este nou-intrată. Ea se alătură astfel Greciei, văzută ca cea mai riscantă economie, Irlandei şi Portugaliei. „New-entry" este şi Ungaria, plasată pe locul nouă. Restul topului este ocupat de Venezuela, Argentina, Ucraina, Dubai şi Irak. În clasamentul celor cinci state cu cea mai amplă scădere a CDS, România se află pe locul patru, între Abu Dhabi (locul trei) şi Statele Unite ale Americii. La 1 octombrie 2010, prima de risc era la 350,9 puncte de bază, iar la 31 decembrie 2010 aceasta a scăzut la 290,2 puncte.
„În continuare, riscul rămâne relativ ridic