Albert Einstein, creatorul teoriei relativitatii, unul din "greii" secolului XX, afirma ca, desi cercetare stiintifica a constituit dragostea lui cea dintai, totusi exista un adevar universal, Dumnezeu.
In ultimii trei ani, Biserica romano-catolica a aruncat in campul credintei crestine cateva idei din izvorul "intelepciunii" Vaticanului. Unele din acestea au fost atat de marinimoase, incat au starnit invidie, altele, destul de bizare, la care nu puteai, decat sa zambesti ironic.
Iata, de pilda, in 20 iulie 2007, Vaticanul a dat publicitatii un document prin care pretindea, nici mai mult, nici mai putin decat ca "unica Biserica a lui Hristos este cea catolica", iar bisericile protestante si neoprotestante sunt doar "simple biserici particulare".
Apoi, in 13 mai 2008, facand referire la noile informatii despre asa-zisii extraterestri, iezuitul argentinian Jose Gabriel Funes, astronomul si consilierul Papei Benedict al XVI-lea spune, printre altele, ca ar fi vorba despre "fratii nostri extraterestri".
Or, in reprezentarea lumii crestine, extraterestrii fanteziei moderne nu-si afla locul, nici ratiunea de a fi. Din punct de vedere crestin, singurele entitati nepamantene experiate mistic si documentate revelational sunt Dumnezeu, creatia nevazuta (cetele ingerilor) si sufletele mortilor. Atat si nimic mai mult.
In alta ordine de idei, zilele trecute, Papa Benedict al XVI-lea ne indemna la meditatie profunda asupra faptului ca teoriile stiintifice asupra lumii si Universului apartin, de fapt, lui Dumnezeu, si nu oamenilor de stiinta: "Universul nu este rezultatul unei intamplari, asa cum unii ar dori sa ne faca sa credem". Totodata, a tinut sa precizeze faptul ca, totusi, stiinta este limitata in fata dumnezeirii.
De fapt, Vaticanul, prin omul de stiinta Joseph Ratzinger, recunoaste non-universalitate