Premierul Viktor Orban intenţionează să îmbunătăţească imaginea ţării sale.În perioada exercitării preşedinţiei Uniunii Europene, preluată de la 1 ianuarie, Ungaria îşi va promova mâncărurile şi băuturile tradiţionale.
Citiţi şi: Românii îşi caută strămoşi unguri Două summit-uri la nivel înalt, 16 reuniuni informale ale miniştrilor Uniunii Europene şi peste 260 de conferinţe naţionale şi internaţionale care vor avea loc pe perioada preşedinţei ungare, vor fi tot atâtea ocazii pentru Budapesta să promoveze în rândul celorlalte 26 de delegaţii oficiale bucatele sale tradiţionale, însoţite de diferite sortimente de vin, precum Vulcanus, Rapsody sau Tokaji, adecvate fiecărui fel de mâncare.
Un somelier oficial, Helga Gal, propune ce vin se consumă cu ce mâncare, în timp ce maestrul bucătar Laszlo Ruprecht va coordona echipa bucătarilor care va prepara meniul potrivit pentru reuniunile oficiale. În ceea de priveşte vinurile, un juriu de experţi a selectat soiurile care vor fi oferite vizitatorilor şi le-a împărţit în două categorii. Vinurile de înaltă calitate sunt destinate reuniunilor ministeriale şi ale şefilor de stat şi de guvern, în timp ce restul oficialilor vor consuma vinuri de calitate. Pentru evenimentele găzduite de Budapesta a fost aleasă o locaţie cu rezonanţă istorică - palatul Godollo, unul din palatele preferate de împărăteasa Sissi. Clădirea a avut puternic de suferit în timpul războiului şi în epoca comunistă, şi abia după 1990 a fost lansat proiectul refacerii imobilului. Lucrările nu sunt încă finalizate, reuniunile informale ale miniştrilor europene urmând să se desfăşoare într-unul dintre corpurile renovate ale clădirii.
Lângă palat, un vechi centru cultural va fi transformat în centru de presă pentru jurnalişti. În plus, ceremonia de deschidere a preşedinţiei a permis şi inaugurarea terminalului VIP destinat preşedinţiei la aerop