Graţie tinerei Inge Smelik, la Iaşi funcţionează, de doi ani şi jumătate, prima şcoală specială pentru copiii care sunt afectaţi de tulburări din spectrul autist. Instituţia a semnat un contract de colaborare cu Fundaţia „Ancora Salvării“ deschisă la Iaşi de Inge Smelik, o tânără olandeză specializată în lucrul cu copiii autişti.
O tânără din Olanda a venit acolo unde a văzut că era mai mare nevoie de ajutorul ei în domeniul îngrijirii tinerilor cu probleme din spectrul autist. „Este o boală care nu se vindecă, de aceea ei trebuie acceptaţi", spune Inge Smelik, fondatorul Fundaţiei „Ancora Salvării".
Metode olandeze
Viziunea tinerei, care s-a instalat în România la începutul deceniului trecut, a ajutat-o să se descurce într-o ţară în care se ştiau prea puţine despre această afecţiune. În 2003 a început activitatea la fundaţie. Dacă la început, olandeza avea doar trei copii în grijă, acum numărul lor a ajuns la câteva zeci. Cu cât aceştia înaintau în vârstă, a apărut nevoia integrării lor în alte forme de educaţie. Astfel, a apărut şcoală în care au fost integraţi copiii cu autism din Iaşi.
„De doi ani şi jumătate la Şcoala «Constantin Păunescu» funcţionează clase cu copii cu autism. Acolo, profesorii lucrează alături de specialişti formaţi de fundaţie. Se lucrează şi cu logopezi şi cu kinetoterapeuţi", a explicat Inge Smelik. Cu toate că au fost probleme cu programa de studii, care trebuie adaptată pentru copiii cu deficienţe, cei care vin la Şcoala „Păunescu" au învăţat să devină mai independenţi.
„Văd realitatea în bucăţele"
Silvia Hazincop are o experienţă de 35 de ani în învăţământ şi de un an lucrează şi cu copiii cu autism la Şcoala „Păunescu". „Cine a lucrat în învăţământul preşcolar stăpâneşte foarte bine didactica jocului. În lucrul cu astfel de copii totul se predă sub formă de joc. Trebuie să-ţi dai sema de modul în