Pacienţii sunt consultaţi într-un cabinet sătesc, fără apă şi curent electric. Vorbim despre aşa zisul cabinet medical din localitatea arădeană Fiscut. Localnicii se bucură că au medic, chiar şi o dată pe săptămână, aşa că pot doar visa la un dispensar modern.
Cu banii primiţi în ultimii doi ani, medicii de familie nu au reuşit să modernizeze toate dispensarele de la ţară, iar unele au fost lăsate în paragină.
De când se ştiu, sătenii din Fiscut, au avut dispensarul amenajat în sediul CAP-ului. Vremea a trecut, cooperativa s-a desfiinţat, dar cabinetul medical tot acolo a rămas. E dotat cu o sobă, un pat de consultaţii şi o masă. “Nu așa ar trebui să arate un dispensar, măcar faianță să aibe pe pereți,nu? Că doar suntem în UE, dar numai cu vorba”, a spus un localnic.
În satul aflat la aproximativ 30 de kilometri de Arad mai trăiesc cam 300 de suflete. Pentru acești oameni, doi medici de familie din comuna Şagu, vin cu schimbul o dată pe săptămână. „Bine că primăria a făcut parc și noi nu avem un dispensar.
Eu sunt asistentă medicală în pensie, dacă am avea un spațiu, eu i-aș ajuta pe oameni, dar să am o locație. Dispenasrul e acolo, în fostul CAP, dar nu are nici o dotare, suntem un sat uitat de lume. Noi nu avem cu ce să ajungem la dispensarul din Șagu, că autobuzul pleacă dimineața devreme și se întoarce seară”, a declarat o altă localnică.
Un sat care nu merită nici măcar un dispensar, în care medicul de familie să poată scrie rețete și să consulte pacienții în condiții optime. “Arată rău, nimeni nu are bani să investească acolo, mergem o dată pe săptămână la consultații”, a declarat Aurelian Mihuța medic familie dispensarul din Fiscut.
Cabinetul medical din comuna învecinată a fost modernizat de medicul de familie cu bani luați din bancă. “În ultimii doi ani fondurile au scăzut, am renunțat la femeia de serviciu, am