Sute de păsări s-au mutat în ultimele zile din zona lor naturală mult în amonte, în portul Tulcea. Specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării spun că aici cormoranii găsesc mai uşor hrana după ce canalele şi lacurile din deltă au îngheţat
În prima decadă a lunii, zona de faleză a muncipiului a fost extrem de animată, atât de tulcenii care ies în număr mare la pescuit sau la plimbarea de sărbători cât şi de numărul mare de păsări, în special cormorani, care survolează luciul de apă între faleză şi suburbia Tudor Vladimirescu.
Priveliştea a încântat trecătorii prin zonă. „N-am văzut de mult aşa puhoi de păsări. Cred că vin la peşte acolo unde se strâng şi pescarii, caută de mâncare. N-or mai fi găsind de mâncare în baltă, caută şi ele săracele pe unde găsesc. Oricum, e o privelişte frumoasă, parcă ne-am afla chiar în deltă cu stoluri de păsări. Merită fotografiate “, spune Mihai Ene (62 de ani, pensionar).
Fenomenul nu este ieşit din comun pentru specialişti, având în vedere numărul mare al acestor păsări în zona Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, care a ajuns în iarna anului 1994 chiar la 27.000 de exemplare.
Migraţie din nord
Cercetătorii din cadrul Insitutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării consideră că există cauze multiple ale fenomenului de creştere a populaţiei de cormorani în zona Deltei şi împrejurimi în special în perioada iernii. Printre acestea se numără cele legate de eliminarea unor pesticide din agricultură, politicile de protejare a habitatelor dar şi creşterea numărului de zone umede protejate, în special după semnarea Convenţiei Ramsar la începutul anilor ’70.
„De asemenea, o cauză este şi încălzirea globală care a determinat modificări în migraţia acestor specii dar până nu vem rezultate concrete în urma cercetărilor nu putem spune cu exactitate că asta e cauza.