În 2011, preţurile în creştere ale ţiteiului, ale materiilor prime şi ale alimentelor vor scumpi viaţa mai ales în ţările dezvoltate. Ritmul de creştere economică va fi impus de ţările emergente, în special China, India şi Brazilia, în timp ce Europa se chinuieşte încă să iasă din criză.
Economia globală îşi va încetini creşterea anul acesta. Felia ţărilor emergente din această creştere va fi însă mai mare, potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială. PIB-ul global ar putea creşte cu 3,3% în 2011, faţă de 3,9% în 2010.
În schimb, în ţările emergente creşterea va fi de şase procente. Cea mai proastă veste vine pentru ţările bogate. Banca Mondială estimează o creştere economică de doar 2,4% în medie pentru aceste state. Veştile bune sunt pentru China şi India, ale căror economii vor creşte cu 8,7%, respectiv, cu 8,5%.
„Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte preţul la alimente. Ne-am putea confrunta cu o situaţie similară cu cea din 2008, chiar dinainte de izbucnirea crizei financiare", a avertizat Hans Timmer, director în cadrul BM, citat de „BBC News".
În 2008, creşterea preţurilor la alimente a provocat proteste în mai multe ţări. Timmer dă însă asigurări ca situaţia va fi „uşor diferită", întrucât rezervele de grâne sunt mult mai mari. Îngrijorarea instituţiei priveşte şi preţurile în creştere la energie şi bunuri de consum.
Barilul de ţiţei, spre 100 de dolari
Avertismentele Băncii Mondiale survin în momentul în care preţul ţiţeiului ameninţă să atingă graniţa psihologică de 100 de dolari pe baril. Ieri, preţul barilului de ţiţei Brent în contractele futures (cu livrare în luna februarie) a urcat după prânz la 98, 66 de dolari, pentru ca la închiderea Bursei să coboare la 98,28 de dolari. Pe bursele din SUA, barilul de petrol a atins 91,70 de dolari.
„Pare să fie doar o chestiune de timp până când se va atinge