Marathon des Sables este cea mai dură competiţie la care un atlet poate participa: 250 de kilometri de alergare prin deşert cu rucsacul plin în spate. După ce şi-a testat limitele la Sahara Marathon 2010, Paul Dicu, antrenorul de arte marţiale al trupelor DIAS Constanţa, se pregăteşte pentru o nouă provocare: Marathon des Sables din Maroc.
Maratonul Saharei, desfăşurat pe 22 februarie, a fost unul dintre visurile pe care a reuşit să le transforme în realitate. A alergat în Sahara pe temperaturi de până la 47 de grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea s-a odihnit în corturile refugiaţilor din taberele Dahla şi Smara, pe paturi aşezate direct pe pământ, sau sub cerul liber, la temperaturi de 5 - 10 grade Celsius.
Paul Dicu (40 de ani) şi-a testat astfel rezistenţa organismului şi a ajuns la concluzia că poate face faţă unei alte încercări, de cinci ori mai dificilă decât cea din Sahara: Maratonul Nisipurilor din Maroc, din aprilie 2011.
Constanţa: A purtat steagul României în deşertul Sahara
„Este un maraton de cinci ori mai dur, care implică alergarea pe 250 de kilometri, în 5 zile. Traseul este secret, fiind dezvăluit participanţilor abia în dimineaţa cursei. Ne ghidăm numai cu o busolă, o hartă şi un compas“, explică Dicu.
Aleargă cu apa în spate
Dicu s-a interesat îndelung despre maratonul din Maroc şi a vorbit cu mai mulţi participanţi. Este al doilea român care se încumetă sa participe la maraton, după Gabriel Laczko la ediţia de anul trecut a maratonului. Greutatea nu trebuie să depăşească 15 kilograme, în funcţie de cât decide fiecare că are nevoie să care cu el, altfel riscă să fie descalificat.
Kit de supravieţuire
Nelipsit din bagaj trebuie să fie kit-ul de supravieţuire. „Kit-ul conţine o pompă de venin, busolă, compas, oglindă semnalizatoare, rachetă semnalizatoare, medicamente, 10 ace de sig