Dacă judeţul ar fi autonom din punctul de vedere al bugetului asigurărilor sociale, nu şi-ar putea susţine cheltuielile cu drepturile de şomaj, pensii sau ajutoare sociale.
Un salariat ieşean „ţine în spate“ mai mult decât poate duce. Un raport realizat pe baza datelor statistice ale instituţiilor publice arată că în judeţul Iaşi figurau la finalul anului trecut 145.887 de angajaţi având contracte de muncă. Numărul acestora a fost în scădere constantă pe parcursul lui 2010. Pe de altă parte, pensionarii, şomerii şi persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, neavând altă sursă de întreţinere, s-au înmulţit.
Astfel, cei 184.470 de pensionari au cheltuit anul trecut din bugetul asigurărilor sociale nu mai puţin de 1,1 miliarde de lei, sumă la care se adaugă alte 289 de milioane de lei, reprezentând pensiile foştilor agricultori.
De asemenea, cei 22.000 de şomeri au scos din vistieria asigurărilor sociale 58,4 milioane de lei, pe parcursul lui 2010, pentru plata indemnizaţiilor. Nu în ultimul rând, beneficiarii de venit mininim garantat din judeţ au costat statul român numai în luna noiembrie, ultima pentru care s-au efectuat statistici, 2,2 milioane de lei.
Concret, un angajat din judeţ susţine financiar pensia, indemnizaţia şi ajutorul social pentru 1,5 persoane. Raportul este unul complet nesustenabil, conform economiştilor ieşeni. „Pe termen lung acest raport nu este sustenabil, mai ales că se anunţă o creştere a ratei şomajului în 2011. Situaţia financiară a persoanelor asistate social nu va mai putea fi susţinută, iar acest lucru va agrava sărăcia regiunii“, a explicat economistul Tiberiu Brăilean.
Investitorii, singura soluţie
Acesta este de părere că atragerea capitalului străin este singura soluţie. „În ceea ce priveşte proiectele europene avem un oarecare început. În ceea ce priveşte investiţiile