Pentru păstrarea lor în formă, vânătorii organizează sesiuni periodice de pregătire pentru patrupedele specializate. La unele dintre sesiunile de pregătire, care iau forma unor competiţii, participă şi invitaţi speciali din străinătate, din Ungaria sau Italia.
În cazul câinilor dresaţi special pentru a fi de ajutor vânătorilor, o zicală potrivită ar fi ”nasul subţire cu cheltuială se ţine”, pentru că acesta este organul cel mai important în această situaţie. Aceste patrupede trebuiesc antrenate în permanenţă, chiar şi pe perioada prohibiţiei pentru a nu-şi pierde îndemânarea.
Antrenamente sub formă de competiţii internaţionale
Pentru a da un plus de importanţă sesiunilor de antrenamente, vânătorii arădeni organizează adevărate competiţii de descoperire a vânatului. ”Facem de fapt un antrenament pentru câinii de aret, de exemplu. Se urmăreşte mişcarea, apoi la final trebuie să găsească pasărea, apoi să porteze şi să fileze vânatul”, explică Sorin Flutur, crescător de câini de vânătoare.
Tehnicile de descoperire şi semnalizare a vânatului sunt extrem de importante pentru proprietarii patrupedelor, care încearcă să îi dreseze pe câini să indice prezenţa păsărilor de la distanţă, pentru a nu le speria.
În timpul unei pregătiri, câinii sunt ademeniţi cu miros de potârniche. Păsările, achiziţionate din crescătorii, sunt puse apoi în cuşti şi postate în mijlocul câmpului pentru a atrage câinii. La sesiunile de pregătire sunt invitaţi de multe ori şi crescători din Italia sau Ungaria, deoarece aceştia au mult mai multă experienţă şi recunoaştere în acest domeniu.
”În România nu prea sunt câini campioni special la vânătoare, campioni internaţionali de lucru. Noi venim cu câinii noştri”, a declarat Frederico Fabri, un dresor italian specializat în câini de lucru.