Dascălii sunt revoltaţi după ce au fost siliţi să-şi declare banii din meditaţii. Peste două sute din cei cinci mii de profesori arădeni şi-au declarat deja veniturile încasate în regim after-school.
Sindicaliştii din învăţământul arădean consideră acţiunea Fiscului împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad drept una abuzivă, atâta vreme cât dascălii au libertatea şi dreptul de a desfăşura orice activitate, remunerată sau nu, în afara programului de lucru.
„Noi considerăm această solicitare din partea ANAF prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, pentru a afla activităţile extraşcolare ale profesorilor, ca fiind un abuz şi o măsură de presiune”, a declarat Daniel Ienăşescu, lider sindical Sindicatul Democratic din Învăţământ. Deşi oficial se cer date doar despre activităţile organizate în incinta şcolilor, agenţii fiscali sunt atenţi şi la meditaţiile pe care profesorii le dau acasă.
Lipsă de comunicare
Reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad pun situaţia creată în judeţ în cârca şcolilor. „Modalitatea în care şcolile s-au organizat pentru elaborarea acestei liste a fost strict la latitudinea conducerii acestora. Situaţia cerută se referă exclusiv la activităţile desfăşurate în incinta unităţilor şcolare, nu şi la cele pe care colegii noştri le pot avea în altă parte şi vizează relaţia între unitatea şcolară şi angajaţii care utilizează o parte din resursele materiale ale unităţii”, a declarat Laura Putnic, purtător de cuvânt la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.
Fiscul, în schimb, recunoaşte că tot scandalul de la Arad s-a creat din cauza lipsei de comunicare între instituţii. „Este o interpretare greşită. Acţiunea a avut o ţintă precisă: veniturile încasate în regim after-school. Noi am cerut doar o listă cu privire la cadrele didactice care fac cursuri sau activităţi în şc