65% din tinerii plecaţi la studii renunţă la carierele în Occident, arată datele adunate de Liga Studenţilor Români în Străinătate. Cei mai mulţi studenţi care învaţă în străinătate spun că societatea românească este factorul care îi descurajează să se mai întoarcă în ţara natală.
Relaţiile sociale par să fie unicul motiv care îi determină pe studenţii plecaţi în Occident să se stabilească definitiv în România. Studiul realizat de LSRS mai arată că tinerii analizează o ofertă de muncă în primul rând din perspectiva salariului, apoi iau în calcul posibilităţile de promovare şi dezvoltarea personală, ţintind spre un venit de aproape 1.200 de euro pe lună. Îngrijorător este faptul că mai mult de o treime din studenţii şcoliţi în străinătate nu vor să se mai întoarcă în România, la care se adaugă 38% care nu ştiu încă unde o să-şi stabilească reşedinţa. Doar 24% din studenţi au răspuns la studiul realizat de LSRS că vor să vină înapoi în ţara natală, cei mai mulţi având ca motiv familia şi prietenii, şi nu posibilităţile de realizare în carieră.
Liga Studenţilor Români în Străinătate pledează însă pentru reîntoarcerea tinerilor în ţară, având ca motto „Meritul tău, sprijinul nostru, viitorul României".În fiecare an, LSRS îi premiază pe cei mai buni studenţi români care învaţă peste hotare pentru a-şi pune în practică în ţara de origine cunoştinţele acumulate. „Vă încurajez să vă întoarceţi acasă, nu pentru că aici vă aşteaptă o viaţă uşoară, ci pentru că România are nevoie de voi", a fost mesajul ministrului de Externe, Teodor Baconschi, în cadrul Galei LSRS.
Familia şi prietenii, factori hotărâtori
Valeria Popa (22 de ani) a câştigat premiul „Studentul Român Erasmus al Anului". Tânăra este în anul III la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice şi a învăţat anul trecut în Franţa la Universitatea Pari