Liderii sindicali din învăţământ nu sunt deloc optimişti în privinţa salariilor pe care le vor primi dascălii în acest an şi nu exclud noi proteste. Reprezentanţii confederaţiilor din Educaţie spun că în anul 2011 va fi „mai rău“ pentru profesori decât anul trecut.
„2010 a fost un an trist din punct de vedere al salarizării. S-a înregistrat o scăderea a veniturilor cu până la 40%. Nemulţumirile sunt foarte mari. Oamenii nu mai au asigurat un trai decent. În 2011 o să fie şi mai rău", arată Aurel Cornea, de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Creşterea salarială - o scădere
Cornea mai susţine că măsurile luate de Guvern în acest an nu au făcut decât să scadă calitatea actului de învăţământ. „În loc să ne apropiem de standardele europene, noi ne îndepărtăm. Nici pe departe învăţământul nu este o prioritate. Educaţiei nu i se acordă atenţia cuvenită pe nivelul importanţei sociale", a mai spus el. Despre indexarea veniturilor, liderii sindicali nu au o părere bună. „Vom avea aceleaşi salarii din octombrie 2010 la care se va adăuga un spor de 15%. Această creştere este de fapt o scădere, dacă raportăm la veniturile totale din 2010, deoarece între timp a intervenit inflaţia, creşterea TVA, tăierea celui de-al 13-lea salariu, scăderea salariilor cu 25%, tăierea sporurilor. Astfel, constatăm că această creştere este o pierdere cu 3-4%", explică preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu.
Potrivit noii Legi a salarizării, veniturile dascălilor se află la coada listei. „Ne situăm la limita ultimului sfert în ierarhie. Salariile profesorilor sunt mult sub cele ale salariaţilor din primării, ale personalului auxiliar din ministere, contabili, administratori. Avem salarii la acelaşi nivel ca în 2005-2006, iar bugetul alocat învăţământului poate fi comparat cu cel din 2003", a adăugat Constantin Ciosu.
Aurel Cornea susţ