Europarlamentarii au discutat ieri, la Strasbourg, aplicarea unui sistem care va permite accesul egal la tratamente medicale tuturor cetăţenilor UE . Parlamentul European îşi va da astăzi votul asupra propunerii de Directivă privind drepturile pacienţilor care beneficiază de asistenţă medicală peste graniţă.
Directivă UE: Tratamentele medicale în străinătate vor fi decontate de statul român Directiva va stabili reguli clare pentru cetăţenii europeni care până acum nu erau siguri dacă şi când banii daţi pe tratamentul într-o altă ţară UE decât cea a lor le vor fi returnaţi.Proiectul de directivă arată că, la ora actuală, există prea multe incertitudini în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală, rambursările şi responsabilitatea pentru supravegherea clinică atunci când vine vorba de tratamente peste graniţă. „Prezenta directivă trebuie să le permită tuturor pacienţilor - nu numai celor mai bine informaţi sau celor mai bogaţi - să beneficieze de o serie de drepturi deja recunoscute în ceea ce priveşte asistenţa medicală", se arată în expunerea de motive prezentată ieri europarlamentarilor.
Ce înseamnă directiva pentru pacienţi
„Pentru pacienţi, această directivă va însemna că orice tratament în străinătate se va putea rambursa, la nivelul la care este decontat în ţara lui. În cazul României, diferenţa de decontare va fi una substanţială, dar este un pas înainte, în sensul că pacienţii nu vor mai plăti tot", a declarat, pentru Adevărul Europa, europarlamentarul Cristian Buşoi.
Cheltuielile unui pacient român pentru tratamentul în străinătate se vor rambursa, de sistemul naţional, doar în limita la care s-ar deconta unui spital românesc. Regula stabileşte că în acest moment, în România, se decontează însă la cel mai mare tarif, cel cu care lucrează Institutul Inimii din Târgu-Mureş. Chiar şi aşa, suma rambursată ar putea fi de zece ori mai