Giurgiu nu are o statistică în ceea ce priveşte numărul copiilor diagnosticaţi cu autism şi asta, spun reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte Speranţă”, din cauza părinţilor care refuză să accepte problema copiilor şi să-i declare la instituţiile statului pentru eliberarea certificatelor de handicap.
Mai mult, în judeţ nu există un centru special unde copiii autişti să poată urma şedinţele de terapie comportamentală.
„Este o problemă inexistentă pentru societatea românească. În alte oraşe există centre speciale pentru autişti dar la noi nimic, nici măcar nu ştim câţi sunt pentru că părinţii îi ascund”, a spus Daniel Tudorache, preşedintele asociaţiei.
Înfiinţarea unui centru de zi
Primul pas în găsirea unor soluţii pentru copiii autişti din Giurgiu a fost făcut astăzi împreună cu Fundaţia Nicolae Barbu pentru Solidaritate Socială, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS), profesori şi părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu această boală, care s-au întâlnit într-un seminar pentru identificarea principalelor probleme dar şi pentru informarea celor din jur despre ce înseamnă această boală.
„În primul rând ne vom ocupa de găsirea unui sediu pentru crearea unui centru de zi şi ulterior demararea activităţilor pentru transformarea în realitate a centrului aşa cum există şi în alte oraşe”, a spus Nicolae Barbu, preşedintele fundaţiei.
Sprijinul în acest demers de ajutorare a copiilor diagnosticaţi cu autism a fost asigurat şi de Florentina Popescu, preşedintele CJAS.
„Pentru ca rezultate terapiei lor să existe o echipă interdisciplinară, formată din psihiatru, psihoterapeuţi şi logopezi. Din păcate, puţini sunt cei care au aceste specializări dar voi căuta portiţele legale pentru implicarea în această problemă”, a completat Florentina Popescu.
Reprezentanţii asociaţiei au spus că terapiile pentru copiii diagnosticaţi c