Matache şi Ştefan: o poveste despre cai, oameni şi prietenie. În toamna anului trecut, Matache, armăsarul numărul 1 al clubului hipic Real Racing din Tulcea a făcut senzaţie la Baza Decebal din Bacău, în cadrul Campionatului Naţional de Sărituri peste obstacole, obţinând primul loc.
Evenimentul a avut semnificaţii nu numai din punct de vedere sportiv ci şi sentimental: Matache este calul salvat de la moartea prin abatorizare de către călăreţul său, dr. Ştefan Răileanu, cel care împlinea 30 de ani chiar în ziua când armăsarul îl ducea spre gloria primului loc.
Vezi aici GALERIE FOTO!
Cum a început totul ?
Începutul e undeva în copilăria lui Ştefan, care îşi petrecea vacanţele la bunici. Copilărea la ţară, într-o curte de C.A.P., bunica sa fiind bucătăreasă acolo, când a descoperit grajdul cu cai. „Copii fiind, ne alegeam caii cei mai slabi şi mai urâţi, furam porumb de la magazie, îi hrăneam şi le dădeam drumu să fugă pe drumul Cârjelarilor, între Mircea Vodă şi Cârjelari. Şi caii îşi reveneau la viaţă..“, îşi aminteşte Ştefan. Se miră şi acum de atenţia pe care o acordau cailor: la comportamentul lor, la colţi, ce ar trebui să mănânce, aspectul copitelor. „Din mârţoage, făceam cai la care te puteai uita, fără să-şi fie milă. Cred ca dragostea de cai o am ca informaţie genetică de la bunicul meu Marin, care a fost un mare iubitor de cai“, spune Ştefan.
A început prin a achizitiona un cal pentru inima lui şi a cumpărat-o pe Ştrengăriţa de la Cluj, în anul 2006. Necăjindu-se că Ştregăriţa nu era fericită singură, a mai adus lângă ea pe Doris şi Frida, doua iepe care le cunoştea de ceva vreme şi erau de vânzare. „Cu cele trei fete în bătătură trebuia să fac ceva aşa că m-am gândit să caut nişte copii pe care să-i învăţ ce înseamnă dragostea de cai şi sportul cu aceste animale superbe. Am găsit şi persoanele cu care să mă bucur de acest sport