Japonezii cred că România e prima între ţările europene care riscă o criză alimentară, din cauza creşterii preţurilor. Autorităţile de la Bucureşti sunt indiferente. Înainte de Revoluţie, românii aveau bani, dar nu găseau mâncare. Acum, hrana e peste tot, dar banii sunt tot mai puţini. Aşa am ajuns în topul mondial al ţărilor cu risc de foamete.
Ştirea că România este pe locul 12 mondial şi prima în Europa după riscul de înfometare a populaţiei a făcut înconjurul lumii.
Dacă pe românii de acasă sau de pretutindeni i-a cam indignat acest calificativ, pe cei care-i reprezintă - politicieni şi guvernanţi - i-a lăsat indiferenţi. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spre exemplu, s-a mulţumit să repete mai vechea teorie că România, cu potenţialul său agroalimentar, poate hrăni 80 de milioane de oameni.
Citiţi şi:
Criza din portofel a accentuat pesimismul
Preţurile alimentelor, la un nou nivel-record
Într-adevăr, dacă pământul nostru ar fi lucrat ca la carte şi animalele ar fi crescute ca în America, am avea hrană să le dăm şi la vecini, dar deocamdată un sfert din terenurile României rămân nelucrate, iar mâncarea o cumpărăm în proporţie de peste 70% din import. „Numai lenea poate să aducă foamete în România", a replicat ministrul Agriculturii, şi bine a zis.
Scenariul poate fi real
Însă japonezii de la Nomura, care au realizat raportul referitor la vulnerabilitatea statelor lumii în faţa foametei nu au măsurat nici lenea de care vorbea Valeriu Tabără, nici cât pământ rămâne nelucrat în fiecare ţară.
Experţii niponi s-au uitat pe evoluţia preţurilor la alimente, coroborată cu evoluţia puterii de cumpărare a populaţiei din cele 80 de ţări analizate, exprimată în PIB pe cap de locuitor. Iar într-o astfel de agregare statistică stăm mai bine doar dacă ne comparăm cu ţările Lumii a Treia. @