Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei“ al judeţului Călăraşi vă învaţă ce trebuie făcut pentru a evita situaţiile de urgenţă pe timpul sezonului rece
Nu cumpăraţi jucării electrice care se conectează direct la priză: o jucărie prin care trece o tensiune de 220 V poate fi periculoasă pentru un copil. Vă recomandăm jucăriile echipate cu un transformator de protecţie care reduce tensiunea la o valoare inofensivă, de regulă de 12 V. Nu amplasaţi un obiect metalic de lungime mare (scară, ţeavă, antenă) în apropierea unei linii electrice aeriene: aceasta conduce adesea la accidente mortale.
La înlocuirea siguranţei în tabloul electric, se interzice folosirea unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, etc., în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiţii putându-se declanşa un incendiu.
Coşuri de fum defecte, necurăţate sau neprotejate
Coşurile de fum trebuie verificate periodic, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat. Se recomandă văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri. Burlanele se protejează cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili.
Coşurile de fum trebuie să fie prevăzute cu uşiţe pentru curăţire. aceste uşiţe trebuie să fie executate din materiale incombustibile şi să fie duble în pod, uşiţele din pod se vor amplasa la maximum 1,20 m de elementele combustibile ale acoperişului.
Mijloace de încălzire defecte, improvizate
Se interzice utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate. Sunteţi obligaţi să respectaţi distanţele de