Plăteşte, bolnavule!
"Pentru că pacientul are dreptul la liberă informare, s-ar putea ca în curând conducerea celor trei mari spitale din Oradea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Municipal şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie - să pună afişe la intrarea în spitale sau în ambulatorii, ori să distribuie fluturaşi prin care să anunţe pacienţii că ar putea fi obligate de CAS să instituie coplata serviciilor medicale care nu au caracter de urgenţă, întrucât CAS a scăzut alocările de fonduri către spitalele orădene".
Anunţul a fost făcut luni, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, cel în a cărui responsabilitate se află coordonarea unităţilor spitaliceşti preluate anul trecut de municipalitate de la Ministerul Sănătăţii.
Reformaţi, dar subfinanţaţi
"Anul trecut, după descentralizare, am făcut tot posibilul pentru luarea măsurilor de reformă şi pentru eficientizarea activităţii, am crescut semnificativ calitatea serviciilor medicale, am scăzut cheltuielile de personal cu peste 16% şi am redus numărul de paturi de la 813 la 713", a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea, dr. Carmen Pantiş.
Aceasta a precizat că, totuşi, CAS a alocat unităţii pe care o conduce, pe lunile ianuarie şi februarie, fonduri mai mici nu cu 16%, ci cu aproape jumătate, adică 6,3 milioane lei pe cele două luni în acest an, faţă de aproape aceeaşi sumă, anul trecut, pe o singură lună.
"Anul trecut, CAS ne deconta serviciile medicale pentru 3.200 de pacienţi lunar, anul acesta, în urma aplicării măsurilor de reformă, inclusiv un mai bun triaj al pacienţilor la internare, avem lunar 2.500 de pacienţi, dar din fondurile de la CAS nu putem asigura servicii decât pentru 2.100 de pacienţi pe lună", a mai spus managerul spitalului. @N_